Skip to main content

Synonymer till entreprenör kan vara föregångsman/kvinna, pionjärbanbrytare,
eldsjälinitiativrik person och fler substantiv.

Några kända entreprenörer

Det kan vara att man har en önskan/vision om något som inte finns tillgängligt men borde finnas, exempelvis Microsoft när det startade. Man tycker att möbler borde alla ha råd med och kunna frakta hem (IKEA) eller att det skall vara enkelt att kunna äta smart och hälsosamt (Picadeli). Senaste kända är inom friluftsbranschen där man vill tillgodose ett behov av riktigt bra friluftskläder till konkurrenskraftiga priser, RevolutionRace. Oavsett storlek på bolag så har alla kommit på en bra idé och ”jobbat häcken” av sig för att realisera det.

 

Gemensamma nämnare?

I de flesta exempel finns det redan befintliga produkter och lösningar på marknaden där entreprenören går in, men de är inte tillgängliga på ett lätt eller effektivt sätt. De kan vara förhållandevis dyra, de har inte en optimal funktion eller funktionen kan utökas till att täcka flera områden. Det är här en entreprenör kommer in. Då man vill göra detta bättre, kostnadseffektivare och mer tillgängligt.

I många fall startar entreprenören med väldigt små resurser. Varje ny idé tar massor av tid, energi och pengar att realisera, men då man tror på sin idé, så tycker man att det är värt det.

Wikipedia: ”Entreprenör är en person som tar en idé för en vara eller tjänst, reflekterar över risker och möjligheter, samlar ihop resurser, planerar och implementerar idén. Entreprenörskap är också nära sammanlänkat till begreppet innovation”

 

Är entreprenörer uppfinnare?

Generellt sett är inte entreprenör lika med uppfinnare. En entreprenör hittar lösningar, startar upp verksamheter, är driven, engagerar sig, driver affärer och har en uppfinningsrikedom. Framför allt handlar det om att få andra människor att tro på din sak. Ingvar Kamprad uppfann platta paket, men det var hans entreprenörskap som gjorde IKEA till ett av världens högst värderade privatägda företag. Detsamma gäller företag som Klarna, betalningar på internet är inte en nyhet men de brukade vara besvärliga vilket gjorde att många avslutade sitt köp när de kom till varukorgen. Klarna hittade en enklare och bättre lösning på en redan befintlig produkt/tjänst och värderas idag högre än många av de svenska traditionella storbolagen.

 

En entreprenör skapar arbetstillfällen!

Som en parentes så kommer jag från Gnosjö trakten som ingår i GGVV regionen (Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd, Värnamo). Det finns cirka 10,000(!) bolag i den regionen. Väldigt många är Microbolag med färre än 10 anställda. I princip alla drivs av entreprenörer och tack vare dem finns det mängder med arbetstillfällen. Entreprenörer – oavsett var ni finns någonstans, bra jobbat! Jobba på och lycka till.

 

Skala upp verksamheten?

Tack för att ni tagit er hit ner i inlägget. Längre upp i inlägget, står det ”en entreprenör kommer på smarta lösningar som man vill göra detta bättre, mer kostnadseffektivare och tillgängligt”. Några av Sveriges främsta entreprenörer har valt NetSuite som sin affärsplattform. Möjlighet att sömlöst kunna växa verksamheten från en liten start-up till ett globalt bolag lockar.

Av ovan lista på 10 svenska Unicorns (privata bolag med ett värde på mer än 1 Miljard $) använder 6 st NetSuite som sin affärsplattform.

 

NetSuite inkluderar ”Best Practice” som ger er lönsamhet från dag ett, molnbaserat så tillgängligheten är garanterad, ni kan konfigurera det efter era behov och processer och vara hur innovativa ni vill.
Ni kan växa i princip obegränsat då det finns i +200 länder, inkluderar ICT och koncernredovisning.
På tal om kostnadseffektivt så ingår kostnadsfria uppdateringar 2ggr per år.

Detta inlägg är skrivet av en entreprenör och tillika NetSuite partner.

Vi önskar er alla lycka till!