5 saker affärssystemsleverantörer INTE vill att du ska veta

När var sista gången du uppdaterade ditt affärssystem? Det vill säga inte bara lappade, patchande eller lät en konsult fixa något som borde fungera – utan implementerade en riktig uppgradering som verkligen gjort skillnad och drev affärsinnovation och frigjorde en våg av idéer och produktivitet från användarna? Du vet – samma sorts entusiasm som vi fick av Spotify, Instagram och Netflix?

Om du svarar några år så är du inte ensam, faktum är att enligt Forrester är cirka hälften av alla affärssystem två eller fler programversioner efter den aktuella versionen vilket ofta motsvarar 5-10 år (*1). Faktum är nog att när ditt affärssystem skapades var faxen betydelsefull, tillväxten gick långsammare och att vara global betydde stora dyra investeringar.

Men, skadar verkligen ett gammalt affärssystem ditt företag? Spelar det egentligen någon roll om vi fortsätter att uppgradera vårt lokala system? – det är väl bara affärsprocesser och redovisning trots allt?

Nedan listar jag topp 5 risker som kan komma med ett gammalt affärssystem

1. ”Version-lock”

Lokalt installerade (s k On-premise) affärssystem som t ex. Navision (NAV), Axapta (AX), Jeeves ERP och Visma med flera. har låst upp företag med årliga underhållsavgifter på mer än 20% /år för rätten till att ringa ett supportsamtal och ladda ner den senaste patchen eller programvaran – men hur bra är det om du inte kan uppgradera ditt affärssystem för att tillgodogöra dig dagens teknik som driver affären och gör att ditt företag fungerar effektivt? Lösningen på detta har ofta varit att man har gjort anpassningar i sitt gamla system och med tiden har ditt affärssystem bara blivit mer och mer komplex och dyrare att uppgradera.

Moderna och molnbaserade affärssystem tillåter att du gör specialanpassningar av systemet samtidigt som uppgraderingar och patchningar sker automatiskt.

2. Ditt gamla affärssystem dränerar din IT-budget

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Nyckeln till att förstå hur man använder sin IT-budget på ett effektivt sätt är att jämföra hur mycket man lägger på underhåll av sitt system som konsulttjänster, support, patchning och uppgraderingar mot hur mycket som investeras i innovationsåtgärder som främjar effektiva arbetssätt. Analytiker som Gartner och Forrester har undersökt detta och kommit fram till att det flesta företag lägger mellan 50-90% av sin IT-budget på underhållskostnader snarare än nya affärskrav och innovation.

Ett molnbaserat affärssystem som NetSuite har 31-53% lägre TCO (total cost of ownership) än system som är lokalt installerade och kräver manuella uppgraderingar. (*2)

3. Legala och affärskrav

Ständiga förändringar i legala och lokala affärskrav driver kontinuerliga uppdateringar av ditt affärssystem. Oavsett om det handlar om redovisningsprinciper eller regulatoriska krav som till exempel SOX så skapar de enormt tryck på finansorganisationen. Ett gammalt affärssystem kanske helt enkelt inte kan hantera detta. I moderna affärssystem finns möjligheten att sömlöst koppla på ny funktionalitet utan behov av installation eller krav på uppgraderingar.

4. Ditt gamla affärssystem kan bromsa din expansion

NetSuite TCO

Har ditt företag utvecklats och förändrats sedan du implementerade ditt affärssystem? Men är ditt affärssystem kvar i samma läge som då? Din förmåga att vara bäst i den marknad du arbetar på och att du kan nå nya marknader snabbt är idag avgörande för om du kommer att lyckas eller inte. Med molnbaserade applikationer som NetSuite så får du möjlighet att expandera nationellt och internationellt inom veckor snarare än månader och år. Glöm allt vad servrar, klienter, VPN-uppkopplingar och domänadministration heter.

5. Mobilitet

Den arbetskraft ditt företag rekryterar är inte sällan numera så kallade Millennials. De är en generation som är uppfödda med att använda lättanvända webbaserade system/ och appar i ett gränsland mellan arbete och privatliv och har vanan av att kunna arbeta när som helst och var som helst. Att anställa rätt person med rätt verktyg är fortfarande det bästa sättet att vara konkurrenskraftig. Ditt gamla affärssystem är förmodligen byggt för att man sitter på kontoret och arbetar inloggad mot det lokala nätverket. För att kunna attrahera ny personal och behålla er konkurrenskraft krävs att ni har system som följer dagens och framtidens krav på hur och var de kan användas. Oavsett om du är en resande säljare eller jobbar på ekonomiavdelningen ger mobilitet och webbaccess till ditt affärssystem stora fördelar för den anställde och ert företags framgång.

Varför byta nu?

Överväg alternativen, att vara kvar i ditt gamla affärssystem där du uppenbart betalar mer för mindre och där du dessutom kan utsätta ditt företag för någon eller flera av riskerna ovan, eller byta till ett modernt affärssystem och vara mer konkurrenskraftig och rörligare?

”NetSuite is the most successful ERP suite SaaS provider operating in terms of active customers, international presence and functionality offered across the product.” – Gartner

NetSuite

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

NetSuite är konstruerat för att växa i takt med affärsverksamheten och effektivisera de målkritiska processerna. Detta gör det i sin tur möjligt för företaget att fortsätta fokusera på vad de gör bäst och att reagera snabbt och säkert på nya marknadsmöjligheter. NetSuite ger moderna företag de verktyg de behöver för att snabba upp tillväxten och driva innovation.

Netsuite är en äkta molntjänst som gör att du alltid har ett uppdaterat och tillgängligt system, var du än är, på vilka enheter som helst. Med två automatiska och kostnadsfria uppgraderingar per år kan du vara säker på att du alltid har de senaste funktionerna.

Vill du veta mer om vad NetSuite har gjort för företag i din bransch? Kontakta mig så berättar jag mer.

Carl Johan Ahlsell carl.johan.ahlsell@suitespot.se

0702 63 11 45

NetSuite

Källor:

*1 ERP Customers Demand Better Flexibility, Cost Transparency, and Mobility, Forrester Research

*2 SMB Group 2013 https://www.smb-gr.com/wp-content/uploads/2017/09/NetSuite-TCO-Feb-13-5.pdf

NetSuite är en skalbar, flexibel och molnbaserad lösning som ger rätt förutsättningar för tillväxt. Netsuite finns för många bransher och möter alla de krav som idag kan ställas på ett modernt och effektivt system. Kontakta mig så berättar jag mer!

Carl Johan Ahlsell
By |2019-11-28T09:41:27+00:00november 28th, 2019|